Etykiety

wtorek, 26 marca 2013

Na pierwszy ogień: Zupa Cebulowa


   Nasz pierwszy dzień blogowania zaczynamy od gotowania w akademiku.
Na pierwszy ogień rzuciłyśmy zupę cebulową, robioną przez nas po raz pierwszy.

Potrzebne składniki:

- cebula (5-6 większych sztuk)
- jedna duża marchewka
- jeden korzeń pietruszki
- kostka rosołowa
- 4 szklanki wody
- 4 ząbki czosnku
- pieprz czarny mielony
- tymianek otarty
- ser żółty
- mąka
- pieczywo - my użyłyśmy ciabattek cebulowych rodem z Tesco, bo tanie ;)
- masło - około pół kostki

Kroimy cebulę w piórka, roztapiamy masło i wrzucamy cebulę, cały czas mieszając, bo ma ona zmięknąć, ale nie przysmażyć się. W międzyczasie trzemy marchewkę oraz pietruszkę na grubych oczkach, kroimy czosnek na małe kawałki. Warzywa wrzucamy do garnka i  zalewamy wodą. Gotujemy wszystko wraz z kostką rosołową. Cebulę można posypać odrobiną soli - szybciej zmięknie. Kiedy warzywa w bulionie są już miękkie, wlewamy bulion do cebuli i mieszamy. Całość dusimy ok. 15-20 minut. Doprawiamy pieprzem i tymiankiem do smaku. Kiedy zupa zaczyna wrzeć, robimy zacierkę z wody i ok. 2-3 łyżek mąki, jeżeli chcemy, aby zupa była gęsta. Na koniec kroimy pieczywo na małe kawałki i układamy je na dnie naczyń, do których będzie wlewana zupa. Próbujemy gotowej potrawy, jeśli jest taka potrzeba można dosypać sól lub pieprz dla lepszego smaku. Gotową zupę wlewamy do miseczek, przykrywając nią pieczywo. Na wierzch kładziemy plasterek sera. I gotowe!

Smacznego -
Ola i Kasiarzyna ;)!





Zdjęcia "Making of" :









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz