Etykiety

piątek, 5 lipca 2013

Chlebek!

Zgodnie z wczorajszą zapowiedzią - pyszny pszenny chlebek z otrębami :)


Do przygotowania potrzebne będą:

  • 1 mąki pszennej (lub razowej, jeśli chcemy upiec ciemny chleb)
  • 1 litr ciepłej wody
  • 100 g drożdży
  • 1/2 szklanki otrębów pszennych
  • 1/2 szklanki otrębów żytnich
  • Według uznania można dodać też pestki dyni, ziarna słonecznika etc.



Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy, powstała masa powinna być konsystencji śmietany, ewentualnie troszkę gęstsza. Foremki smarujemy margaryną i wysypujemy mąką. Wlewamy ciasto do foremek i zostawiamy w nich na 15 minut. Piekarnik ustawiamy na 160 stopni. Nasz chlebek pieczemy przez ok. 60 minut, aż skórka będzie złocista. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz