Ciasto:
-ciepła woda (ok. 2 szklanki)
- ok. 50 g drożdży
- mąka ( tyle, aby ciasto było pulchne i miało odpowiednią konsystencję)
- 2 łyżki oleju
- przyprawy
Do ciepłej wody skruszamy drożdże, mieszamy by się rozpuściły, potem dodajemy przyprawy (sól, pieprz) mąkę, wyrabiamy ciasto, kiedy zaczyna nabierać odpowiedniej konsystencji dodajemy olej, dalej zagniatamy. Zostawiamy w misce pod przykryciem, w ciepłym miejscu na ok. 15 minut.
rzucamy ciastem, bo kto nam zabroni..
Jeśli ciasto ładnie wyrosło, możemy rozłożyć je na blaszki, posmarować wierzch ciasta oliwą lub przecierem pomidorowym i posypać przyprawami - ja posypałam oregano, słodką papryką, pieprzem ziołowym. Kolejna warstwa naszej pizzy to starty na drobnych oczkach ser żółty, a na serową warstwę resztę składników, według własnego uznania. Ja dałam na obie blaszki salami i czarne oliwki, oprócz tego na pizzy z podkładem z oliwy znalazł się serek camembert a na cieście z pomidorowym podkładem zeszklona cebulka.
Obie pizze na wierzchu posypałam bazylią. Wstawiamy pizze do pieca rozgrzanego na 160-180 stopni, po ok. 25 minutach powinna być idealna.
SMACZNEGO :D!
Foto: Alan Klepacz.
ja znowu piekę bez sera i na końcu dodaję - 15 minut przed upieczeniem
OdpowiedzUsuńhttp://magicznezyciemarty.blogspot.com/
Kiedyś też tak robiłam. Zmieniłam, bo kiedy ser jest na dole, to ładnie widać wszystkie dodatki na pizzy :).
Usuńto z latającym ciastem trzeba przyznac ze zacne;D
OdpowiedzUsuń