Etykiety

poniedziałek, 15 lipca 2013

Kentucky!

Do meczu i piwa najlepsza oczywiście pizza! Wyprodukowano w Kędzierzynie-Koźlu.

Ciasto:
-ciepła woda (ok. 2 szklanki)
- ok. 50 g drożdży
- mąka ( tyle, aby ciasto było pulchne i miało odpowiednią konsystencję)
- 2 łyżki oleju
- przyprawy

Do ciepłej wody skruszamy drożdże, mieszamy by się rozpuściły, potem dodajemy przyprawy (sól, pieprz) mąkę, wyrabiamy ciasto, kiedy zaczyna nabierać odpowiedniej konsystencji dodajemy olej, dalej zagniatamy. Zostawiamy w misce pod przykryciem, w ciepłym miejscu na ok. 15 minut.

rzucamy ciastem, bo kto nam zabroni..

Jeśli ciasto ładnie wyrosło, możemy rozłożyć je na blaszki, posmarować wierzch ciasta oliwą lub przecierem pomidorowym i posypać przyprawami - ja posypałam oregano, słodką papryką, pieprzem ziołowym. Kolejna warstwa naszej pizzy to starty na drobnych oczkach ser żółty, a na serową warstwę resztę składników, według własnego uznania. Ja dałam na obie blaszki salami i czarne oliwki, oprócz tego na pizzy z podkładem z oliwy znalazł się serek camembert a na cieście z pomidorowym podkładem zeszklona cebulka

Obie pizze na wierzchu posypałam bazylią. Wstawiamy pizze do pieca rozgrzanego na 160-180 stopni, po ok. 25 minutach powinna być idealna.

SMACZNEGO :D!

Foto: Alan Klepacz.


3 komentarze:

  1. ja znowu piekę bez sera i na końcu dodaję - 15 minut przed upieczeniem
    http://magicznezyciemarty.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kiedyś też tak robiłam. Zmieniłam, bo kiedy ser jest na dole, to ładnie widać wszystkie dodatki na pizzy :).

      Usuń
  2. to z latającym ciastem trzeba przyznac ze zacne;D

    OdpowiedzUsuń