Do przygotowania masy potrzebne nam będą:
3 jajka
szklanka maślanki
1,5 szklanki cukru
3 szklanki mąki
4-5 łyżeczek proszku do pieczenia
3 łyżki śmietany
Jajka miksujemy z cukrem na gładką masę, dodajemy maślankę i śmietanę, całość nadal miksujemy dodając mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. 3/4 masy wylewamy na blaszkę do ciasta, resztą masy napełniamy foremki na babeczki.
Owoce sezonowe myjemy, oprószamy skrobią ziemniaczaną i rozkładamy na cieście. Na babeczki dajemy po jednym kawałku owocu na środek. Ja dodałam truskawki, jako że mam ich stale pod dostatkiem z własnego ogródka. Przed wstawieniem do piekarnika ustawionego na termoobieg, 180 stopni i na ok. 30 minut, babeczki oprószyłam delikatnie mleczną czekoladą.
Po upieczeniu ciasto można posypać cukrem pudrem, a babeczki dowolnie udekorować.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz