Etykiety

czwartek, 21 listopada 2013

Puszysta pizza z suszonymi pomidorkami, grillowanym bakłażanem i kaparami

Pizza part.2

W szklance ciepłego mleka rozpuszczamy 1/3 opakowania drożdży. Dodajemy oregano, łyżkę oliwy z oliwek, szczyptę soli i łyżeczkę pieprzu ziołowego. Dodajemy pół szklanki wody i całość uzupełniamy mąką tortową, dokładnie ciasto wyrabiając. (Powinniśmy zużyć jakieś 2-3 szklanki mąki). Ciasto zostawiamy do wyrośnięcia. 
Pulchne ciasto wykładamy na blachę i rozciągamy je na niej. Uprzednio blaszkę można delikatnie posmarować olejem. Na rozciągnięte ciasto wylewamy łyżkę oliwy z oliwek i rozsmarowujemy po cieście. Następnie przez praskę przeciskamy 3 ząbki czosnku, tak, aby równo rozłożyły się na blasze. 
W międzyczasie bakłażana kroimy w cieniutkie plastry - ja niestety zrobiłam troszkę zbyt grube. Smarujemy oliwą i posypujemy przyprawami według uznania - ja użyłam soli i ostrej papryki. Grillujemy aż zmiękną. 
Nasze ciasto z czosnkowym podkładem posypujemy ziołami prowansalskimi, ostra papryczką i delikatnie solą. Twardą mozzarellę trzemy na grubych oczkach i rozsypujemy na blaszce. Następna warstwa to nasze grillowane bakłażany, suszone marynowane pomidorki, oliwki oraz kapary. Kiedy wszystko rozmieścimy na naszym cieście, można włożyć pizzę do pieca na 200 stopni na ok. 25 minut, ale warto do niej zaglądać, żeby się nie przypiekła.

Na koniec możemy przygotować oliwę, z która podamy pizzę - do małej buteleczki rozgniatamy 3 ząbki czosnku, wsypujemy oregano oraz zioła prowansalskie ( po 1 łyżeczce) i zalewamy oliwą z oliwek. Nim pizza się upiecze, nasz godny następca standardowego ketchupu będzie gotowy.

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz