Etykiety

piątek, 15 listopada 2013

Ryż po chińsku

Idealnie perfekcyjny obiad. 

Składniki:



- Ryż (rodzaj nie gra roli);
- średnia pierś z kurczaka
- jedna średniej wielkości, czerwona papryka                
- por
- pędy bambusa
- cebula
- sezam
- sos sojowy
- ocet biały winny
- 2 ząbki czosnku
- curry
- sól i pieprz


Ryż przygotowujemy jak zwykle. Do woka wlewamy ok 2 łyżek oleju, rozgrzewamy tłuszcz i wrzucamy pokrojoną w większą kostkę pierś z kurczaka. Delikatnie przyprawiamy curry. W międzyczasie kroimy w piórka bądź większą kostkę cebulę, którą wrzucamy na patelnię, jak tylko filet będzie nabierał z wierzchu białego koloru. Por siekamy w krążki, pędy babusa w malutkie paseczki. Dodajemy kiedy cebulka się podpiecze. Po ok. 7 minutach całość podlewamy 3 łyżkami sosu sojowego. Paprykę kroimy w długie paski, a sezam - 3-4 łyżki, delikatnie przesmażamy na patelni, aby zaczął wydzielać przyjemny "sezamowy" aromat. Kiedy sos sojowy zaczyna się wygotowywać, całość potrawy podlewamy 1/3 szklanki octu z białego wina. Całość bulga ok 5 minut, dodajemy paprykę, a po kolejnych 5 minutach sezam ( możemy nie wrzucać całego do sosu, wtedy użyjemy go do posypania gotowej potrawy). Na koniec przyprawiamy według własnego uznania. Ja oprócz soli i pieprzu użyłam jeszcze odrobiny kminku i kosteczki (3x3mm) imbiru który przecisnęłam przez praskę. Na koniec przeciskamy dwa ząbki czosnku, zostawiamy całość na małym ogniu przez kilka minut (3 do5). Na talerze nakładamy ryż. Na wierzch podajemy nasz chiński sos z warzywami. Dla ozdoby posypałam danie odrobiną szczypiorku i resztą sezamu. 

Enjoy!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz