Etykiety

czwartek, 1 sierpnia 2013

Omlet żytni z pomidorem, serem i szczypiorkiem

Omlet jest bardzo łatwy i szybki  w przygotowaniu, ale bardzo smaczny (sama właśnie konsumuję) ;).

Do miski wbijamy jedno jajko, dodajemy 1/2 szklanki otrębów żytnich, szklankę mleka i 3/4 szklanki mąki. Wszystko mieszamy na jednolitą masę, tak, aby nie było grudek. Jednego dużego pomidora przecinamy na pół. Jedną połowę kroimy w drobną kostkę, drugą połową możemy ozdobić nasz omlet po upieczeniu. 3-4 plasterki sera kroimy w kawałki. Pomidora i ser wrzucamy do miski i dokładnie mieszamy. Przyprawiamy do smaku według własnego uznania ( ja użyłam czosnku w kostce knorra, oregano oraz szczypty soli). Na patelni rozgrzewamy ok. łyżki oleju, wykładamy masę na nasz omlet i smażymy z dwóch stron. Po zdjęciu z patelni przekładamy na talerz, na wierzchu układamy cząstki świeżego pomidora, całość omletu posypujemy szczypiorkiem.


Amore pomodori!
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz