Do miski wbijamy jajko, wlewamy szklankę mleka, 1-2 łyżki cukru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia i 3/4 szklanki przesianej mąki pszennej. Do tego dodajemy łyżkę oleju i dokładnie mieszamy, żeby nie było grudek. Ciasto ma być gęstsze od tego na naleśniki ale rzadsze niż to na racuszki. Pieczemy pancakesy na rozgrzanej patelni, a w międzyczasie do garnka wlewamy szklankę wody, wsypujemy szklankę cukru i łyżkę cynamonu. Całość podgrzewamy na małym ogniu, ciągle mieszając, aby cukier się nie przypalił. Kiedy będzie miał lepką, gęstą konsystencję, można zdjąć z ognia i polać syropek nasze pulchne naleśniczki. Resztę syropu możemy przelać do słoiczka / buteleczki i przechowywać w lodówce ;).
Słodkiego Weekendu!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz