Etykiety

piątek, 23 sierpnia 2013

Pancakes z domowym syropem cynamonowym

Słodyczy nigdy za wiele, dlatego pokusiłam się o zrobienie ( i zjedzenie, o zgrozo!) góry pancakes'ów. A ponieważ cena syropu klonowego nadal mnie przeraża, postanowiłam zrobić własny, złocisty, przesłodki syrop o smaku i zapachu wspaniałego cynamonu. Więc - do dzieła!

Do miski wbijamy jajko, wlewamy szklankę mleka, 1-2 łyżki cukru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia i 3/4 szklanki przesianej mąki pszennej. Do tego dodajemy łyżkę oleju i dokładnie mieszamy, żeby nie było grudek. Ciasto ma być gęstsze od tego na naleśniki ale rzadsze niż to na racuszki. Pieczemy pancakesy na rozgrzanej patelni, a w międzyczasie do garnka wlewamy szklankę wody, wsypujemy szklankę cukru i łyżkę cynamonu. Całość podgrzewamy na małym ogniu, ciągle mieszając, aby cukier się nie przypalił. Kiedy będzie miał lepką, gęstą konsystencję, można zdjąć z ognia i polać syropek nasze pulchne naleśniczki. Resztę syropu możemy przelać do słoiczka / buteleczki i przechowywać w lodówce ;).

Słodkiego Weekendu!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz